Проблемні питання керування ідентифікацією цифрових об’єктів мультисервісних систем

DOI: 10.31673/2786-8362.2023.010606

  • Каргаполов Ю. В. (Kargapolov Yu. V.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ
  • Вишнівський В. В. (Vyshnivskyi V. V.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ
  • Єрмоленко В. О. (Yermolenko V. O.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ
  • Чичкарьов Є. А. (Chychkarov Ye. A.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ

Анотація

В роботі розглянуті питання доступу до екосистеми сервісів, отримання та надання послуг, які можуть бути як внутрішніми, так і зовнішніми по відношенню до інформаційної системи, в якій знаходиться цифровий об’єкт. На сьогоднішній день управління взаємозв’язками між цифровими об’єктами і сервісами здійснюється не тільки за рахунок функціональності, що забезпечується інформаційною системою, але зокрема й за рахунок управління ідентифікацією цифрових об’єктів і сервісів.
В якості цифрового об’єкта розглянуто не тільки той об’єкт, який хоче отримати або надати послуги, а й сам сервіс. Тому управління ідентифікацією розглянуто щодо двох об’єктів, які вступають у взаємодію.
Аналіз управління ідентифікацією цифрового об’єкта проведено виходячи з наступних обставин. Ідентифікація одних і тих самих цифрових об’єктів може виражатися у різних знакових і смислових системах. Тому у межах однієї екосистеми сервісів необхідно актуалізувати і підтримувати безліч ідентифікаторів та вміти керувати ними.
Ідентифікатори можна розділити на «дурні» (обмежені), які нічого не можуть виконувати крім функції прив’язки цифрового об’єкта до строго обмеженого в рамках інформаційної системи набору операцій незалежно від умов, в яких він знаходиться, та «розумні», які можуть надавати можливість реагувати на обставини та можливість реалізації гнучкого вибору сценарію, що може актуалізуватися за ситуацією. «Розумні» ідентифікатори на відміну від «дурних» мають властивості, які дозволяють їм реагувати на обставини, а отже, необхідно вміти керувати такими властивостями ідентифікаторів.
Запропоновано принципи нової архітектури проектування комп’ютерних систем, що дозволяють гнучке управління цифровими об’єктами, їх властивостями, ідентифікацією цифрових об’єктів, властивостями ідентифікаторів залежно від обставин часу, місця та ситуації, у яких знаходяться цифрові об’єкти.
Нова архітектура дає можливість інтеграції нових сутностей у інформаційні системи без значних модернізацій, пов’язаних із зміною вихідного та об’єктного коду, інформаційних схем систем, модернізації структур даних, що призводять до необхідності обов’язкової реструктуризації таблиць баз даних та процедур управління таблицями баз даних.

Ключові слова: архітектура, комп’ютерна система, ідентифікація, сервіс, послуга, цифровий об’єкт.

Список використаної літератури:
1. Recommendation ITU-T Y.4403 (07/2012). Functional requirements and architecture of the next generation network for support of ubiquitous sensor network applications and services.
2. Recommendation ITU-T Y.4000 (06/2012). Overview of the Internet of things.
3. Recommendation ITU-T X.1252 (04/2021). Baseline identity management terms and definitions.
4. ETSI TR 103 719 V1.1.1 (2022-03). Guide to Identity-Based Cryptography.
5. ETSI TS 103 486: "CYBER; Identity Management and Discovery for IoT
6. RFC 7642. System for Cross-domain Identity Management: Definitions, Overview, Concepts, and Requirements. September, 2015
7. RFC 7643. System for Cross-domain Identity Management: Core Schema, September, 2015
8. RFC 7644. System for Cross-domain Identity Management: Protocol, September, 2015
9. 3GPP TS 24.382 V13.1.0 (2016-06) Technical Specification. 3rd Generation Partnership Project; Technical Specification Group Core Network and Terminals; Mission Critical Push To Talk (MCPTT) identity management; Protocol specification (Release 13).
10. 3GPP Specification #: 33.924. Identity management and 3GPP security interworking; Identity management and Generic Authentication Architecture (GAA) interworking. Technical Report. (Release 9)

Номер
Розділ
Статті