Налаштування системи моніторингу Zabbix

DOI: 10.31673/2518-7678.2020.021220

  • Гринкевич Г. О. (Grynkevych G. O.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Домрачева К. О. (Domracheva K. O.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Якимчук С. П. (Yakymchuk S. P.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Налаштування системи моніторингу, підбір найоптимальніших систем для кожного мережевого пристрою. Створення шаблонів, які роблять налаштування значно простішими та використання готових шаблонів. Огляд відомих методів моніторингу Zabbix: Дана система має достатню кількість різновидів методів моніторингу за мережевими пристроями: Zabbix агент, розгортаються на спостережуваних мережевих пристроях для активного локального моніторингу ресурсів та програм. Агенти підтримуються на: Linux, IBM AIX, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, HP-UX, Mac OS X, Solaris, Windows; JMX використовується для моніторингу програм які застосовують JMX. Виконавець, який виконує моніторинг програм JMX це демон Java, який називається шлюзом Java Zabbix. Коли Zabbix бажає дізнатись значення лічильника JMX, він просто запитує шлюз JMX і даний шлюз виконує всю роботу для Zabbix. Всі запити виконуються з використанням API керування JMX Oracle; SNMP моніторинг, даний метод фактично являється стандартом для багатьох приладів та програм. Схема базової архітектури є прямолінійна. Найчастіше являється єдиним розумним способом який хтось може видобувати інформацію моніторингу з мережевих комутаторів, полиць дискових пристроїв, батарей UPS; IPMI моніторинг, являється специфікацією апаратного рівня, тобто «програмно незалежний» що означає, що воно ніяким образом не ув'язується з BIOS; SSH моніторинг, надає Zabbix запускати сервера без використання агента. Ця особлива функціональність дає велику цінність, так як дозволяє нам виконати віддалені команди на пристрої який не підтримує агентів Zabbix.

Ключові слова: zabbix, snmp, jmx, ipmi, шаблони, моніторинг, агент, графіки, елементи даних, ім’я, статус, SSH.

Список використаної літератури
1. XigmaNAS - The original open source Network Attached Storage distribution [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.xigmanas.com/wiki/doku.php. (13.03.2020).
2. Zabbix documentation [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.zabbix.com/documentation/current/start. (13.03.2020).
3. Zabbix appliance [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.zabbix.com/documentation/current/manual/appliance. (13.03.2020).
4. Service monitoring [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.zabbix.com/documentation/current/manual/it_services. (13.03.2020)

Номер
Розділ
Статті