Особливості використання CAN–шини в сучасних автомобілях

DOI №______

  • Лавринець К. Г. (Lavrynets K. G.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Миронов Д. В. (Myronov D. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Романов А. О. (Romanov A. O.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Дмитренко В. В. (Dmytrenko V. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

У даній статті розглядається можливість використання телекомунікаційних систем в сучасних автомобілях, а саме: для поточного контролю усіх систем (силового агрегату, ходової частини, системи управління, датчиків, штатної та встановленої сигналізації і т. п.), а також за допомогою допоміжних заходів для протидії викрадення та несанкційного переміщення останніх.
На регіональній конференції МСЕ для країн Європи та СНД “Цифрове майбутнє на основі 4G|5G”, яка відбулася 14-16 травня 2018 року в Державному університеті телекомунікацій, одне із основних питань було пов’язане з технологіями найближчого майбутнього: інтелектуальними транспортними системами. У зв’язку з тим, що в наш час суттєво збільшились кількість викрадень транспортних засобів із застосуванням сучасних інтелектуальних пристроїв (сканерів, кодграберів та ін.), необхідно цьому ефективно протидіяти. Цю задачу можна в повній мірі вирішити застосуванням технології CAN в комбінації з високоточними пристроями та системами, як розміщених безпосередньо в транспортному засобі (радіомаяки, телефон в тоновому режимі, штатний брелок в режимі Slave, мобільними додатками, годинник – брелок RW-04, брелок без ЖК, брелок LCD D-800), так і поза ним (мобільний додаток під Android та IOS, інтернет ресурсом Pro p-n, телефоном у тоновому режимі та ін.). Особливо цінним є застосування пристроїв випромінювання та прийому які працюють в нетрадиційних діапазонах електромагнітного спектру.

Ключові слова: CAN, телекомунікаційні системи, не санкційне переміщення.

Список використаної літератури
1. Общие принципы работы с CAN – шиной транспортоного средства /, 2016. - 23 c.
2. Habr [Електронний ресурс] // – Режим доступу: https://habr.com/ru/company/rainbow/blog/275387/ (02.05.2017)
3. Студопедия [Електронний ресурс] // – Режим доступу: https://studopedia.org/12-4690.html (02.05.2019)
4. Вільна енциклопедія Вікіпедія [Електронний ресурс] // – Режим доступу: www.uk.wikipedia.org (28.04.2019)
5. RadioRadar [Електронний ресурс] // – Режим доступу: http://www.radioradar.net/radiofan/motorcar_enthusiast/calculation_bit_synchronization_can_network.html (05.04.2019)

Номер
Розділ
Статті