СТРАТЕГІЯ ОЦІНЮВАННЯ ВНЕСКУ ВИДІВ РОЗВІДКИ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ У РІШЕННЯ ЗАВДАНЬ ПОШУКУ ТА ЗБОРУ ІНФОРМАЦІЇ З ВІДКРИТИХ І ВІДНОСНО ВІДКРИТИХ ЕЛЕКТРОННИХ ДЖЕРЕЛ

  • Бурячок В. Л.
  • Бурячок Л. В.

Анотація

Зважаючи на стрімкий технологічний розвиток інформаційного суспільства, формування глобального інформаційного і кібернетичного просторів, появу нових комунікаційних можливості та зростання інформаційного ресурсу одним із ключових елементів сучасних автоматизованих інформаційно-аналітичних систем поступово стають підсистеми пошуку та збору інформації з відкритих і відносно відкритих, а також її добування із закритих електронних джерел. Функціонування таких підсистем грунтується на можливостях сил і засобів, що задіяні в означених процесах й в умовах сьогодення покладається на розвідку інформаційно-телекомунікаційних систем. Головними способами ведення розвідки інформаційно-телекомунікаційних систем фахівці вважають нині розвідку систем телекомунікацій, а також мережеву та кіберрозвідку. Враховуючи, що ним властиві специфічні, з різним рівнем можливостей щодо пошуку, збору та добування інформації й притаманні лише кожному конкретному способу, методи – виникає нагальна потреба у розробці сучасного науково-методичного апарату, що дасть можливість з’ясувати внесок розвідки систем телекомунікацій, мережевої та кіберрозвідок у вирішення завдань, що покладаються на інформаційно-аналітичні підрозділи. Викладено стратегію дій, яка дасть можливість оцінити внесок розвідки систем телекомунікацій, мережевої та кіберрозвідки у рішення завдань пошуку й збору інформації передусім з відкритих і відносно відкритих електронних джерел та, як наслідок, підвищити ефективність розв’язання цих завдань. Для цього запропоновано використовувати один із відомих методів експертного оцінювання, а саме метод аналізу ієрархій.

Ключові слова: внесок, завдання, інформація, інформаційно-телекомунікаційна система, кіберрозвідка, мережева розвідка, метод аналізу ієрархій, розвідка систем телекомунікацій, стратегія.

Номер
Розділ
Статті